Scoala Gimnaziala "Inv. Nicolae Ispas" Clondiru

10.04.2023 21:11

Școala Gimnazială „Înv.Nicolae Ispas” Clondiru, județul Buzău, este veche de peste o sută de ani, serbând centenarul în anul 2009. Ea va intra în reabilitare anul acesta, pe fonduri locale,întrucât condițiile în care învață elevii nu sunt dintre cele mai bune.

Deși o școală din mediul rural, are toate cadrele calificate și implicate. Există calitate în școala din satul nostru, iar asta se observă an de an la Evaluarea Națională, când, de fiecare dată, ne aflăm peste media națională. Copiii noștri au rezultate deosebite și ajung la cele mai bune școli din oraș, unde duc tradiția satului mai departe, reprezentându-ne cu mândrie și responsabilitate. Indiferent de liceul la care intră, ei se află printre fruntași.

De pe băncile aceste școli s-au ridicat elevi care au devenit oameni, „tot unul și unul”. Sunt absolvenți ai școlii care au devenit între timp medici, la spitale renumite din București, cadre didactice sau ingineri ce duc cu mândrie renumele școlii mai departe și afirmă cu emoție că provin din satul Clondiru.

Școala a intrat în atenția opiniei publice atunci când, în anul 2020, în plină pandemie, patru dintre elevi au obținut nota 10 la proba de limba și literatura română și note foarte mari la matematică. În ciuda condițiilor grele în care ne-am efectuat orele în online, nu ne-am dat bătuți și am reușit să fim sprijin pentru toți elevii noștri, astfel încât să știe că în spatele lor sunt oameni pe care se bazează și care îi pot îndruma, chiar și în aceste condiții.

Asta nu înseamnă că celelalte cadre se află mai prejos. În ultimii 10 ani, copiii s-au distins cu premii la olimpiadele și concursurile județene și chiar naționale, fie că vorbim de limbile străine, fizică sau educație fizică. Toate cadrele știu și înțeleg cât de important este rolul lor în devenirea acestor copii.

De asemenea, sub finanțarea Fundației „Nouă ne pasă”, școala este implicată într-un program de tip afterschool, la care participă elevii aflați în situație de risc, beneficiind de ore suplimentare de română și matematică și de o masă caldă zilnic.Doamna profesoară Ioana Drăgaică se ocupă de acest proiect, iar elevii și părinții sunt foarte încântați, rezultatele se văd de la o zi la alta.

Proiectul pentru achiziționarea unei table inteligente(de ce nu, și a mai multor obiecte), s-a născut dintr-o discuție în cancelarie, la sugestia doamnei profesoare Doina Baboiu, care este, de altfel și coordonatoarea proiectului. Am luat legătura cu Muzeul Satului care ne-a răspuns imediat și care ne-a propus o colaborare pe termen lung. Iar aici nu se poate să nu o amintim pe doamna Cristina Liberis, un om cu un suflet mare, care s-a implicat și a crezut în proiectul nostru. Astfel, copiii au confecționat, sub îndrumarea cadrelor, mărțișoare, pentru a sărbători cum se cuvinte această tradiție, apoi au încondeiat ouă, iar la început de iunie vor confecționa alte și alte obiecte pentru a sărbători cum se cuvinte și Ziua Copilului. Au înțeles, astfel, cât de important este să acționăm împreună și că munca nu rămâne niciodată nerăsplătită. Au aflat lucruri noi și despre tradiții, iar reacția lor ne-a încurajat să demarăm și alte proiecte, astfel încât să obținem fonduri pentru a dota școala cu toate cele necesare. Pentru că, înainte de a ne oferi statul ceva, oferim noi și încercăm să ne facem viața mai ușoară. Pentru că punem accentul pe Educație, în toate aspectele ei.

Director, prof.Cătălin Zaman